Držač slamki za piće djeci s cerebralnom paralizom olakšava primarnu funkciju – PIJENJE NAPITKA iz čaše ili šalice!

Uvod

Cerebralna paraliza se definira kao grupa neprogresivnih ali često promjenljivih motornih oštećenja uzrokovanih lezijom središnjeg živčanog sustava u ranim stadijima razvoja. Cerebralna paraliza ubraja se u razvojne teškoće jer utječe na način djetetova razvoja.

Kod djece s cerebralnom paralizom promjenjen je tonus (napetost mišića), postura (stav) i kretanje što otežava obavljanje jednostavnih aktivnosti svakodnevnog života. Motorički poremećaji (položaj i pokret, gruba i fina motorika) glavna su obilježja cerebralne paralize i dovode do poteškoća u hodanju, koordinaciji, gutanju, artikulaciji govora i mišično-koštanim funkcijama. Poteškoće grube i fine motorike otežavaju/onemogućavaju djeci s cerebralnom paralizom osnovne primarne potrebe – hranjenje.

Da bismo djeci s cerebralnom paralizom olakšali primarnu funkciju – PIJENJE NAPITKA iz čaše ili šalice, Centar za odgoj i obrazovanje Goljak je u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture koja je objavila projekt Držač slamke za piće, pristupio njegovoj praktičnoj primjeni.

Ispitanik je dječak X.X. kronološke dobi od 10 g. koji ima evidentne poteškoće u kretanju, posturi (stavu), gruboj i finoj motorici.

 

Praktična primjena Držača slamki za piće

Pri prinošenju čaše ustima dječak zauzima patološki obrazac položaja (savijanje cijelog trupa u naprijed) usljed mlitavosti mišića što mu otežava prinošenje čaše ustima i gutanje napitka (slika 1).

Slamka_goljak_1-A

 

 

 

 

 

 

Slika 1

Držač slamki kod dječaka X.X. olakšava pijenje napitka iz čaše. Dječak zauzima pravilniji položaj pri sjedenju što mu olakšava gutanje (slika 2 i 3).

Slamka_goljak_2

 

 

 

 

 

 

 

Slika 2

 

Slamka_goljak_3-A1

 

 

 

 

 

 

 

Slika 3

Kako izraditi Držač slamke za piće?

Držač slamki za piće možete vrlo lako i jeftino sami napraviti, upute ćete naći ako kliknete ovdje.
Ukoliko trebate pomoć za izradu držača slamke za piće, nazovite uredništvo Projekata ABC-tehnike na telefon 01 4848 633.